TESTI, IZBOLJŠAVE IN OPISI OPREME


 
Sony DSC RX 100

Ko se je nekako v sredini letošnjega maja pojavila najava o novem kompaktnem aparatu Sony DSC-RX100, se je med ljubitelji fotografije takoj sprožil plaz ugibanj o tem, zakaj Sony predstavlja relativno drag model kompaktnega fotoaparata z velikim, eno-colskim tipalom.

Več o tem...

 
 

 
Primerjalni test A65 in A55

Natanko po enem letu je Sony predstavil dva nova, dolgo pričakovana aparata: A65 in A77. Večina je nestrpno pričakovala A77, saj v tem segmentu Sony ni imel ničesar novega že kar 4 leta.
Ker pa je A77 neke vrste naslednik A700, še prej pa Minolte 7D, tema dvema aparatoma pa sem se pred enim letom odpovedal, me je bolj zanimal Sony A65.

Več o tem...

 
 

 
Sony NEX 7

Med dolgo pričakovanimi fotoaprati, ki jih je zadnje čase obljubljal Sony je bil tudi največji med majhnimi NEX 7.
Znane težave z vremenom in posledično nedelovanjem posameznih delov podjetja pa so prihod teh modelov močno zavlekle.
Kljub temu mi je Sony Slovenija omogočil nekaj dnevno druženje s preskusnim modelom.

Več o tem...

 
 


 
Sony Alpha A55

V petek, 10 septembra 2010 se mi je ponudila priložnost preskusa fotoaparata Sony Alpha A55 in ob njem še manjšega brata A33. Ker oba ponujata veliko novih možnosti, sta vzbudila moje zanimanje že takoj ob najavi, torej nekaj tednov prej.

Več o tem...

 
 

 
Objektiv Sigma 150-500 / 5-6.3 APO DG

Najava spomladi preteklega leta, nato pa prvi testi pozno poleti, so marsikoga spodbudili k razmišljanju o tem objektivu, verjetno tudi zaradi vgrajenega ostrilnega sistema, ki je obetal hitro in brezšumno ostrenje.

Več o tem...

 
 

Objektiv Sigma 70-200 / 2.8 II APO DG Macro HSM


Ob novici, da je na policah trgovin nov objektiv proizvajalca Sigma,
ki je po prebranih komentarjih in testih na tujih forumih res nekaj posebnega, sem bil vesel ponujene možnosti za testiranjem tega objektiva.

Več o tem...

Obrnjen objektiv in macro posnetki

Že dlje časa sem se pripravljal na test sposobnosti obrnjenih objektivov, cenene zadeve, pa ne zaradi kvalitete, temveč zaradi - starosti. In kakor pravijo, so menda ti stari m42 objektivi lahko tudi zelo zanimivi (kvalitetni)

Več o tem...
Primerjave 50 mm objektivov
( Minolta Maxum 50/1.7, Zenit Helios-44M 58/2 in SMC Tacumar 50/1,4 )

Test ki bo vsaj delno odgovoril na vprašanje o smiselnosti uporabe starih, analognih m42 objektivov na novejših digitalnih fotoaparatih

Več o tem...
Ogrevanje fotoaparata

Pri večini navodil za uporabo elektronskih aparatov lahko zasledimo opozorilo o težavah, ki bi lahko nastopile ob hitri spremembi temperature okolice.
Predvsem to velja za prehod iz mrzlega v toplo okolje.

Več o tem...
   
Digiskopija z majhnimi stroški

Ideja, da bi poskušal zanikati samega sebe, se je porodila ob ogledih posnetkov adapterja na bigmi z montiranim kompaktom, na enem od fotografskih forumov.

Več o tem...