November 2006

OGREVANJE APARATA

Pri večini navodil za uporabo elektronskih aparatov lahko zasledimo opozorilo o težavah, ki bi lahko nastopile ob hitri spremembi temperature okolice. Predvsem to velja za prehod iz mrzlega v toplo okolje.

Fizika je tu neusmiljena - hladen zrak lahko sprejme manj vlage kakor topel, kar pomeni, da se bodo hladni predmeti v toplem okolju pričeli rositi. Vlaga v fotoaparatu pa lahko povzroči težave, čeprav gre za destilirano , torej slabo prevodno vodo. Ker pa površine, na katerih se nabira niso nujno čiste, je kratek stik še preveč možen.

Da bi se okvari zaradi tega pojava izognili moramo počakati nekaj časa, da se aparat ogreje.
Koliko je to pa je seveda odvisno od vrste aparata in okolja v katerega tak aparat prinesemo.
To sem želel ugotoviti na primeru ogrevanja Olympusa 7070, ki je zaradi svoje konstrukcije nekaj med kompaktnimi in zrcalno-refleksnimi aparati.

Aparat je noč preživel v avtomobilu, po vnosu v toplo sobo pa sem odstranil baterijo, namesto nje pa vstavil sondo termometra, ter odprtino zatesnil. Želel sem namreč ugotoviti, kako hitro se bo ogrel cel aparat, torej tudi njegova notranjost, ne samo zunanji del ohišja.


Za preskus sem uporabil dvoje merilnikov - temperaturo prostora in pretečeni čas kaže večnamenska ura, temperaturo v ohišju pa termometer s sondo:začetna temperatura v ohišju je bila 3,5°C


po petih minutah naraste na 5,6°C

deset minuta za ogrevanje ni dovolj, še vedno je v notranjosti le 7,7°C, opazen pa je tudi šele začetek suženja zunanjosti objektiva.


morda bi lahko po 15 minutah lahko že poskusili narediti kakšen posnetek, vendar le z aparatom, ki je zatesnjen proti vlagi!


objektiv je sedaj suh, vendar je v notranjosti aparat še vedno zelo hladen.


po 30 minutah čakanja se je temperatura dvignila na bolj siguren nivo, verjetnost rosenja je sedaj majhna

po eni uri v toplem prostoru je temperatura v notranjosti praktično skoraj popolnoma izravnana, nevarnosti za težave sedaj ni več.


potrebno pa je bilo počakati še kar nadaljnjih 40 minut, da se je temperatura aparata izenačila s temperaturo okolice. Skupni čas je torej eno uro in 40 minut !


Moj zaključek:

Ogrevanje aparata sploh ne gre tako hitro, kakor bi si mislili in previdnost tukaj ni odveč. da bomo lahko naredili prvi posnetek (skoraj) brez skrbi naj ne mine manj kakor 20 minut, če pa lahko je bolje počakati še nekaj dlje.
Očitno ima navodilo za uporabo aparatov, ki priporoča v večini primerov kar eno uro mirovanja, svoj smisel in ga je pametno upoštevati.