September 2007

Obrnjen objektiv

Že dlje časa sem se pripravljal na test sposobnosti obrnjenih objektivov, cenene zadeve, pa ne zaradi kvalitete, temveč zaradi - starosti. In kakor pravijo, so menda ti stari m42 objektivi lahko tudi zelo zanimivi (kvalitetni)

Ta, ki me je presenetil pa nosi ime GRANIT 4.5/80-200 popolnoma sovjetski izdelek iz sedemdesetih let.
Kupil sem ga, kje drugje kakor na boljšjaku, za drobiž, 18€, če me spomin ne vara.
In bolj za šalo, kakor zares sem ga obrnil z nekaj obročki in revers-om, ter poskušal.

Kakšnega upanja v uspešnost nisem imel, konec koncev poskusi s 135/2.8 in 200/4 niso bili uspešni.
Pogled čez iskalo pa me je kar takoj presenetil, zadeva je uporabna in to kako! Ne samo, da gre v macro, tudi ostrenje na velikih razdaljah (preko 10m) ni nemogoče.

Res je, da bi bilo za uspešno bližinsko (macro) fotografiranje potrebno kar precej vaje, vendar je to pač stvar 'kilometrine'.
Tudi kakšna obročasta bliskavica bi bila lahko koristna, pričujoči test je narejen v idealnih svetlobnih pogojih, vemo pa, da so najbolj zanimive živalice največkrat v senci ali pa ob šibki jutranji svetlobi, ko se še ne premikajo.

na KM 7D montiran obrnjen 'granit':testna scena je bila videti takole


oddaljenost od objektov 75cm, objektiv na 120mm


na 40cm in z objektivom na 110mmpri oddaljenosti 23 cm in z objektivom na 100mm je posnetek že v 'macro' območjuoddaljenost 16cm, objektiv na 90mm , kvaliteta na robovih je že slabšain še na oddaljenosti 13cm z goriščnico objektiva na 80mm
Tu je kvaliteta močno padla, čeprav bi se verjetno z nekaj poskusi dalo doseči tudi boljšo ostrino.
Predvsem pa je problem v silno majhni globinski ostrini, le nekaj milimetrov, ki sem jo 'lovil' le s pomočjo pomičnega nastavka privitega na stojalu.Ker me je zanimalo, če lahko s tako obrnjenim objektivom slikam še kaj drugega, sem poskušal še s posnetkom v daljavo ( tele ) Uspeh je pravzaprav zanimiv, ni neka vrhunska kvaliteta, je pa dokaz kako nas kakšna stvar lahko preseneti. Namreč pri ostalih obrnjenih objektivih do sedaj te možnosti še nisem opazil, predstavljeni GRANIT pa očitno to zna.


pogled vzdolž ulice, razdalja do stolpnic je cca 2km, do križišča pa 300m, objektiv na 140mm


Torej lahko zaključim, da je marsikateri star objektiv lahko sposoben marsičesa, kar si težko predstavljamo, le poskusiti je treba.
Fotografije praktično niso popravljane, le pomanjšane. Belina pa nekoliko niha, morda zaradi spremenljive svetlobe.
Takole je to izgledalo septembra 2007. Če bo komu ta prispevek v pomoč, ali novo spoznanje, potrditev že znanega ali pa samo zanimivo - prav.