Julij 2012

SONY DSC-RX100

Ko se je v sredini letošnjega maja pojavila najava o novem kompaktnem aparatu Sony DSC-RX100, se je med ljubitelji fotografije takoj sprožil plaz ugibanj o tem, zakaj Sony predstavlja relativno drag model kompaktnega fotoaparata z velikim, eno-colskim tipalom.
Pri nekoliko bolj poglobljenem branju specifikacij ob njegovi najavi in kasneje še prvih pred-produkcijskih testih na nekaterih specializiranih straneh, pa je bilo dilem hitro konec – Sony je naredil korak naprej od konkurence in RX100 je postal 'hit'.
Tudi zaradi 'vrenja' po forumih in očitnem velikem zanimanju za ta model, predvsem na strani zahtevnejših uporabnikov, sem se razveselil možnosti, ki mi jo je omogočil Sony-Slovenija, torej nekaj dnevno druženje in preskušanje te 'škatlice'.


Specifikacije (skrajšana verzija):

Ločljivost tipala
20,9 Mp
Občutljivost (ISO)
100 - 25600
Vrsta zapisa
RAW, JPEG
Goriščna razdalja,
28-100 mm ( 10,4-37,1)
Zaslonka
1,8 - 4,9
Ločljivost ekrana
1,288,800 ( velikost 3" )
Video zapis
1920 x 1080 (AVCHD, MPEG-4)
Vzdržljivost baterije
cca 330 posnetkov
Dimenzije
102 x 59 x 36 mm

Opis:

Kljub temu, da sem bil pripravljen na njegovo dimenzijsko majhnost, pa me je prvi pogled presenetil. Ker zadnje čase veliko uporabljam Canon S90, je bilo dejstvo, da v rokah držim dva popolnoma enako velika aparata, vseeno manjše presenečenje. RX 100 je 'večji' le po tem, ko ga prižgemo, pa ne le v dolžino, mnogo 'večji' je v kvaliteti zajema.Kar je pomenilo, da bom lahko hodil naokrog in fotografiral z aparatom, ki ga bom nosil v srajčnem, ali pa hlačnem žepu, brez skrbi, da bi bil kakšen od posnetkov slabše kakovosti .


Razpored vseh zunanjih komand za upravljanje je kar nekako 'uniformiran' glede na ostale fotoaparate te velikosti, zato se bodo tudi uporabniki drugih znamk hitro znašli in prilagodili.
Ob tem naj še zapišem, da je možno kar večino gumbov in pritiskov na kontrolno kolesce programirati po svojih željah, torej bo lahko vsak uporabnik imel upravljanje prilagojeno svojim željam. Za Sony uporabnike pa je popolnoma domač tudi vmesnik menijev, ki se ne razlikuje prav veliko od tistih pri seriji Alpha, nekaj bolj odstopa od Nex-ov.
Zaslon je pregleden, z velikim vidnim kotom in kontrastom. Tako kljub temu, da se ne pregiba omogoča fotografiranje nad glavo, ali iz tal. Tri colski in z 1,2 M točkami, pa zagotavlja tudi natančen predogled posnetega materiala.
Bliskavica, ki se odpre na vrhu je precej dvignjena in omogoča celo odboj od stropa, če jo s prstom nagnemo navzgor.
Prijetno me je presenetil gumb za vklop videa, ta je sedaj ravno toliko poglobljen in na robu ohišja, da ga ne sprožimo nekontrolirano.
Zanimivo presenečenje pa sem doživel ob povezavi aparat na računalnik: v spominu je vgrajena programska oprema, ki se nadgrajuje pri povezavi na splet. Praktično, še posebej zaradi dejstva, da pretvornikov za RAW tega aparata še ni nikjer, razen seveda v že omenjeni vgrajeni verziji.

Fotografiranje:

Uporaba RX 100 je popolnoma enaka, kakor pri večini fotoaparatov te velikosti.
Vklop žal ni posebej bliskovit ( približno 2 sekundi ), zato pa je kasnejše ostrenje pravo presenečenje.
Odvisno je seveda od nastavitev, vendar se ti časi merijo v milisekundah. Ta odzivnost mu omogoča posneti 10 posnetkov v sekundi, kjer so vsi ostri, kljub spremembi oddaljenosti. Za športne posnetke kakor nalašč!

Skoraj vedno je pogled na Ljubljano iz grajskega drevoreda enostavno - lep. In posnetki kakor je spodnji, bodo razveselili marsikatero staro mamo, češ "glej, tam je pa naša hiša". Množica detaljev in barvitost pa dajeta posnetku, ki ga je naredil RX 100 še dodaten čar

Če je na tem posnetku tudi Vaša hiša, ne vem, moja je. (za ogled polne velikosti - klik, 5,5 Mb)


Uporaba optičnega zooma je zaradi proti-stresne funkcije možna tudi v zelo slabih pogojih, nekaj pa doda še zelo 'svetla' zaslonka:
28mm:

100 mm

Oba posnetka sta narejena pri ISO 800

Kljub temu, da je možna uporaba še dodatnega programskega zumiranja, pa me ta niti v zanimivi opciji (Clear image zoom do 7x) ni prepričal. Menim, da je mogoče več 'potegniti' iz posnetka z uporabo izrezov.


Sposobnost zajema v temnih delih je na trenutke prav tako presenetljiva, še tisto, kar z očmi ne vidimo prav dobro nam RX100 posname v detalje. Spodnji posnetek je nastal naključno, všeč mi je bil kontrast med urejenostjo pročelja vhoda v lokal in fasado stavbe, potem pa sem videl, da je aparat pravzaprav 'uspel' posneti še notranjost v čisto solidni kvaliteti:20 Mp tipalo je sposobno zelo uspešno zajeti posnetke tudi v temnih pogojih brez bliskavice, ISO 800 je zato pri 100% povečavi skoraj brezhiben. ISO 1600 in več pa bo ob natisnjenih fotografijah srednje velikosti popolnoma nemoteč tudi za bolj zahtevne opazovalce.
ISO 800, celota in 100% izrez posnetka naše Kale ob precej nugodnih svetlobnih pogojih
ISO 1600, za ogled originala - klik na sliko ( 4,7 Mb )Ob uporabi stojala so lahko takšni nočni posnetki prav zanimivi:


Čas 3,2 sekunde, ISO 400, za ogled originala - klik na sliko (3,8 Mb)


Med sprehodom po Ljubljani me je naključno presenetila gospa iz domovine aparata, Najprej je ona fotografirala mene, nato pa še jaz njo. Očitno ni verjela, da sem kar koli uporabnega posnel, morda pa je imela takšen izraz zaradi česa drugega?


( pokončen izrez iz celote )

Ko pa sem doma pogledal, kaj je nastalo, sem bil nad detajlji posnetka (ne videnega! ) prijetno presenečen:Seveda brez testiranja možnosti panoramskih posnetkov ni šlo, ne nazadnje tudi zaradi na ta način 'umetnega ' širjenja goriščnice. V meniju je 8 možnih kombinacij načina zajema, v spodnjem primeru sem uporabil 'navzdol + normalno' varianto, ker je bila želja za kar se da visokim zajemom Kongresnega trga. V tem primeru je zajema v širino približno 120°, kar bi bilo mogoče posneti šele z goriščnico 10mm


Za ogled originala - klik na posnetek, 4Mb (in potem boste lahko našli dve večji in štiri manjše napake, ki so rezultat avtomatike sestavljanja v aparatu. (Morda pa je še kakšna?) Vendar so te napake za marsikoga nepomembne, možno pa je tudi fotografirati na način, da do njih sploh ne pride.

Morda še zanimivost pri uporabi RAW (ARW) posnetkov. Aparat med pretvorbo v JPEG korigira napake leč, prav tako se ta korekcija zapiše pri uporabi Sony-jevega pretvornika IDC, pri drugih pa vidimo, kaj je bilo v resnici posneto v širokem kotu:


Levo je posnetek ARW, pretvorjen s pomočjo UFRaw in GIMP-a, desno pa isti po avtomatski pretvorbi. (razliko v barvah sem pustil namenoma)


Poskušal sem tudi primerjati neprimerljivo: Alpho 77 in RX 100, pa se je 'malček' odrezal neverjetno uspešno.
Samo res zahtevni 'pipetkarji' bi uspeli izluščiti rahlo prednost A 77, za normalnega opazovalca pa razlik ni videti. To med drugim pripisujem tudi zelo kvalitetni Zeiss-ovi optiki ki jo ima RX 100


Video
Vem, da je to del uporabnosti aparata, ki zanima marsikoga. Žal pa na tem mestu ne boste mogli videti nobenega primera, razlog je popolnoma tehnične narave. Zato predlagam, da si posamezne primere video posnetkov ogledate na spletu, iz dneva v dan jih je več.
Lahko pa zapišem, da je kvaliteta več kakor primerljiva z vsemi, ki jih ponujajo večji in precej dražji aparati, tokrat pa je dodana še možnost vmesnega zajema fotografije.

Zaključek:
Tri dni druženja z RX 100 je minilo kar nekoliko prehitro in težko sem ga vrnil v dogovorjenem roku. Vse kar sem z njim posnel (cca 700 posnetkov) pa me je še kako prepričalo v resničnost govoric o 'novi stopnici' ki jo je prestopil Sony.
Pri vsem veselju in navdušenju pa je ostal zame osebno grenak priokus - uporabnost aparata za digiskopijo je skoraj nemogoča, oziroma bolje zapisano - globinska ostrina je preveč skrajšana za uspešne posnetke. Žal.
Za ostale uporabnike pa bo to aparat, ki 'zna narediti' posnetek primerljiv s tistimi iz DSLR aparatov, verjamem, da bo marsikateri resen fotograf kupil to 'škatlico' prav zaradi njene 'velike majhnosti'.

Aleš Likar