V bistvu nisem ne vem kaj dodelal na tej žagi nekaj pa le.
1. Zamenjal sem originalni list za CMT, ki je bil nekje med 30 in 40€.
2. Posledično zaradi drugačne debeline lista ponovno nastavil merilno skalo za vodilo. To sem najrepj približno nastavil potem pa delal testne reze in meril s kljunastim merilom.
3. Nastavil "odprtost" vodila.
4. Naredil nov ničelni vstavek za v mizo, tako da okoli lista ni več nobenega prostora. Imam zgolj en vstavek, ki je posledično namenjen le za 90° reze. Splošen problem je to, da je miza že v originalu sestavljena iz treg delov, torej levo in desno in pa na sredi po celotni dolžini vstavek z zarezo za ploščo. Nov vstavek me razen enega popoldneva, če ne celo več, rezanja, rezkanja in brušenja, ter dveh vijakov ni stal popolnoma nič. Izdelal sem ga iz vezane plošče, ki jo dobim kot odpadek. Vezano ploščo je bilo potrebno na straneh stanjšati, da zadeva kar se da lepo nalega z višino mize. Problem je predstavljal predvsem nagib tega vstavka, saj je montaža le v recimo temu premici skozi ploščo, torej nimam po dveh vijakov prečno na žago na vsaki strani pač pa vzdolžno in posledično z različnim zategovanjem ne dosežeš nič.
5. Naredil sme tudi federčke, kar je itak standarden dodatek.
Kasneje sem ugovotil, da je to še namjmanjši problem in se od takrat, ko sem prečno na mizo postavil ravni del kotnika sploh nisem več obremenjeval.
Tisti ščitnik prej onemogoča delo kot skrbi za varnost, zato kljub vsem trudu ni bil nikoli v uporabi. Prav tako je z zagozdo, ki z zamenjavo debelino plošče seveda izgubi smisel, pa četudi je plošča prave debeline jo moraš ročno "našponat" da je približno prav.
Mogoče je tista Ryobi kaj boljša, vendar ker je nisem videl ne morem soditi. Je pa dejstvo, da so te žage s podobno ceno vse narejene po istem kopitu. Vstavek okoli lista je očitno bolje izveden, ker je samo platičen del in ni po celi dolžini in drugega nebi smel biti problem skopirat iz tega. Vzporendosti tistih podaljškov za glavno mizo jaz nebi niti slučajno pričakoval. Tisto vodilo za prečno rezanje je pa tudi le za silo uporabno in je v planu izdelava novega.
Skratka pojdi jo pogledat pa boš videl. Kakor gledam pa Mercator tako orodje prodaja potem pa izgine iz ponudbe pa spet nekaj časa nič.
Mogoče bi si lahko iz lesa izdelal svojo pa vzameš le pogonski del od kupljene. V tej smeri razmišljam tudi jaz v prihodnosti, da bom vzel zgolj pogonski del ostalo pa naredil sam iz lesa.
Problem teh žag je tudi, da se rade zvijejo osovine na reduktorju pri motorju. To se sicer meni še ni zgodilo, sem pa bral o nekaj primerih enega pa tudi v živo videl.
Upam, da te nisem popolnoma odvrnil od nakupa, ampak cena je taka kot je in to je potrebno vzeti v zakup, ker mislim, da se boljše žage dobi šele pri 500€+.
Poleg tega, se da pa veliko stvari narediti zgolj z vbodno žago in nadrezkarjem montiranem na mizi. Pri spodnjih izdelkih, mislim da sploh nisem uporabljal krožne žage, ker še nisem imel porihtane dovolj, da bi bile dimenzije brez obrezkanja dovolj natančne. Je pa seveda veliko hitreje če je žaga dovolj točna, da lahko odrežeš na mero kot se spodobi. Tu pa je zopet problem teh žag, da lahko režeš le tja nekje do 28cm širine potem pa moraš že začeti obrezovati, kar pa meni osebno ni najbolj všeč.