Nastavitev formatne žage

Nastavitev formatne žage

OdgovorNapisal/-a BadSeed » Po Dec 09, 2019 12:49 pm

Pozdravljeni,

Na forumu sem nov in upam, da te teme nisem kje spregledal. Sicer sem forum pregledal, ampak tega podatka nisem našel.

Zanima me, na koga se lahko obrnem za nastavitev voza pri formatni žagi? Imam Holzmann-ovo, staro cca pol leta (kupljeno novo), ki pa že od prvega dne ne reže naravnost. Nad prodajalcem sem tako razočaran, da se sedaj obračam po nasvete drugam. Je kje kakšen mojster, ki bi znal voz poravnati, da bo žaga rezala naravnost? Rečeno mi je bilo, da si to vsak sam nastavi - tako kot kot mu paše!? To se mi zdi tako, kot bi prodajalec v avtohiši rekel, da si optiko avtomobila doma nastavi sam - vsak po svoje... Voz je dolg 1300 mm, spodaj pa so 4-je vijaki + vijaki za fiksiranje. To nastaviti sam je (vsaj zame) misija nemogoče.

Za nasvete se zahvaljujem.

Lep pozdrav
BadSeed
 
Prispevkov: 5
Pridružen: Po Dec 09, 2019 11:01 am

Re: Nastavitev formatne žage

OdgovorNapisal/-a ales » Po Dec 09, 2019 2:32 pm

Pozdravljen in dobrodošel!

Če ti je prodajalec dejal, da si jo lahko sam nastaviš, najprej razčistiva tole: kaj ni naravnost?

Potem pa bova reševala problem naprej.

LP
ales
Site Admin
 
Prispevkov: 309
Pridružen: So Feb 09, 2013 9:03 am

Re: Nastavitev formatne žage

OdgovorNapisal/-a BadSeed » Po Dec 09, 2019 3:00 pm

Zdravo,

Ko odžagam ploščo in prislonim kotnik na odžagan konec, le-ta ni v pravem kotu. Prečno vodilo sem s kotnikom nastavil na pravi kot.

Voz se pelje postrani. Fuga med vozom in fiksno mizo (kjer je žagin list) se pri premikanju voza odpira.

Ko sem žago dobil s servisa (ker je nehala delati - to so mi uredili pod garancijo) so rekli, da so tudi voz nastavili. Pri prvem rezu sem opazil, da se voz maje. Na zadnji strani namreč sploh ni bil privit z vijakom, ki skrbi za fiksiranje voza. Ko sem ga privil, pa sem že na oko opazil, da se voz z vsakim obratom vijaka pomakne proti fiksnem delu mize.


Upam, da sem razumljivo napisal.
BadSeed
 
Prispevkov: 5
Pridružen: Po Dec 09, 2019 11:01 am

Re: Nastavitev formatne žage

OdgovorNapisal/-a ales » Po Dec 09, 2019 3:15 pm

OK, najprej moraš poskrbeti, da bo fuga med vozom in mizo med pomikanjem voza ves čas enaka in tukaj je pomembna vsaka desetinka milimetra.
Verjetno se da vijak za fiksiranje močneje priviti, ali pa uporabiti dve podložki - običajno in vzmetno.

LP
ales
Site Admin
 
Prispevkov: 309
Pridružen: So Feb 09, 2013 9:03 am

Re: Nastavitev formatne žage

OdgovorNapisal/-a zagarp » Po Dec 09, 2019 10:53 pm

Sam sem pred kratkim delal cel doktorat iz nastavitve voza na formatni žagi - sicer Robland ampak princip je verjetno podoben. Iz priložene slike - najprej odviješ močne vijake (oznaka 3), nato zelo fino pomikaš zadnji del vozu z vijakom 1. Pazi, ker že 1/4 obrata vijaka občutno premakne voz. Napredek meriš s šublerjem - odmik vozu od fiksne mize na sprednji in zadnji strani. za fino nastavitev se je treba posluževati testa s 5 odrezi kvadratne plošče - poišči na spletu.

Pa še zanimivost: kot rečeno sem naredil celo znanost iz nastavitve vozu, in ker se situacija nikakor ni izboljšala sem sčasoma le ugotovil, da moram zadevo nastavljati na končnem vpetju prečnega vodila na podporni roki - se je premaknil za cca 1mm in nisem dosegal pravokotnih odrezov. Ampak v tvojem primeru če je vidno da se reža med vozom in mizo pri premiku voza spreminja potem mora pomagat prva metoda.
Priponke
format.JPG
format.JPG (49.93 KiB) Videno 4595 krat
zagarp
 
Prispevkov: 39
Pridružen: Po Sep 11, 2017 8:07 pm

Re: Nastavitev formatne žage

OdgovorNapisal/-a BadSeed » To Dec 10, 2019 7:55 am

Zdravo,

hvala za odgovore.

Sem se že nekaj trudil, da bi stroj sam nastavil pa imam nemalo problemov. Na sprednji in zadnji strani voza sta dva velika vijaka s ploščico, ki sta namenjena fiksiranju voza na mizo. Ko to odviješ, sta pod vsako ploščico po dva imbus vijaka, s katerim se nastavlja odmik voza. Tudi če to kolikor toliko natančno nastavim, se vse "podre" ko privijem glavni vijak s ploščico - ta namreč "potegne" voz iz linije. Da ne govorim o tem, da vsak od teh malih imbus vijakov prestavi prejšnjo nastavitev - dva nastaviš, greš na drugo stran, priviješ vijak in zamakne postavitev na drugi strani. Navodila, ki jih dobiš poleg stroja so pa tako porazna, da jih je lahko sram. Slike v navodilih so slabše, kot bi slikal s prvim telefonom, ki je imel fotoaparat... Resolucija slik je obupna, tako da si z navodili težko kaj pomagaš.

Seveda je tu problem, ko nastavljam vijake, da je voz v "eni" poziciji, ko pa ga zapeljem naprej, se fuga spremeni. Voz je dolg "le" 1300mm pa je že tu problem - kaj šele, če bi bil voz daljši.

Na spletu pa tudi ne najdem nobenega posnetka oziroma pametnih navodil, kako bi lahko to naredil sam in najlažje.

Hvala ni lep pozdrav
BadSeed
 
Prispevkov: 5
Pridružen: Po Dec 09, 2019 11:01 am

Re: Nastavitev formatne žage

OdgovorNapisal/-a PZUFIC » Če Dec 12, 2019 10:42 pm

Pozdravljen,

mogoče prilepiš kakšno sliko pa bo mogoče kdo dal kako idejo, kako zadevo nastaviti oziroma predlog kakšne izboljšave, ki bi omogočila pravilno nastavitev.

Pri žagah je glede na moje izkušnje vse skupaj precej bogo, če ne daš več tisoč €, kar se pa Holzmanna tiče se pa že po količini generičnih izdelkov v njihovem programu vidi koliko je ura.
PZUFIC
 
Prispevkov: 243
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 3:56 pm

Re: Nastavitev formatne žage

OdgovorNapisal/-a BadSeed » Pe Dec 13, 2019 8:51 am

Zahvaljujem se za vse odgovore.

S prodajalcem sva se dogovorila, da stroj vzame nazaj in vrne kupnino. Tako, da se s tem problemom ne bom več ukvarjal - žal tudi rešitve nimam.
BadSeed
 
Prispevkov: 5
Pridružen: Po Dec 09, 2019 11:01 am


Vrni se na Mizarski stroji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov