Namizna krožna žaga

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a mihaaa » Ne Nov 26, 2017 7:23 pm

... glede na nizko ceno, a je zaga Güde TK 2500 preslabe kvalitete da bi bil nakup kakor koli smiselen*--- ali bi bila mogoce ok za osnovne reze oz za izkljucno hobi uporabo ?


mihaaa
 
Prispevkov: 89
Pridružen: To Maj 07, 2013 9:22 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a PZUFIC » Ne Nov 26, 2017 10:39 pm

Imeli smo nekaj podobnega le, da Hofer znamke. Kakor vidim, so se v teh letih tudi te žage nekoliko spremenile.

MIza je sedaj iz enega kosa, kar je verjetno mnogo bolje. Posledično bi morala biti izdelava vložka okoli lista sila enostavna, prej namreč ni bila, ker je bil vložek po celotni dolžini mize in na delih kjer je bil dejansko podprt tanjši.

Nekatere podobne žage, ki sem jih pred časom videl v reklamah so imele vodilo stranskega prislona podaljšano tudi na krila, česar pa ta nima. To se mi zdi ena izmed glavnih pomankljivosti, saj je maksimalna širina 25 cm (govorim po spominu) pri rezanju z vzporednim prislonom zelo omejujoča.

Prečno vodilo ima gotovo veliko zračnosti.

Vzporedni prislon je kratek, kar meni ne odgovarja, sicer pa ga nebi smel biti problem podaljšati.

Žaga ima noge s precej navpičnim kotom, zaradi česa pride pri močnejšem potiskanju do nagibanja, kar pa naj bi preprečevali tisti trikotniki na sprednjih dveh nogah.

Zgornje sem napisal glede na moje izkušnje s podobno žago kot je na sliki na prvi povezavi. Žaga na povezavi s posnetkom je že nekoliko drugačna. Tudi tip žage v nazivu izdelka in opisu na prvi povezavi je različen. Očitno obstaja več modelov. Tisti na posnetku ima tako mizo kot sem jo imel jaz, ima pa očitno tudi možnost razširitve območja stranskega prislona.

V glavnem glede na ceno je žaga verjetno primerna, kakšna bo točnost pa težko rečem. Kot sem že napisal tudi Bosch GTS 10 XC ni taka kot bi človek pri taki ceni pričakoval in sploh ne tako dobra kot je nekateri opevajo (vsaj moja ne). Je pa verjetno najboljša prenosna žaga trenutno na tržišču, a če bi imel prostor je še enkrat gotovo nebi kupil.
PZUFIC
 
Prispevkov: 243
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 3:56 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a mihaaa » Ne Nov 26, 2017 10:48 pm

Hvala za info, novo Gude dobim se ceneje kot je na linku, za 75 euro, tako da se mi zdi da za ta denar bo ze naredila tiste drobnarije ki jih bom jaz imel :), naredil bi sani za lepse vodenje za pravokotne ipd reze. Malo me skrbi ce bo rezala kaksne trde lesove ala oljka, roxinho, ebenovina ipd (verjetno bi bilo dobro kaksen list z bolj drobnimi zobmi kupiti?).

Druga varianta trenutno je npr nakup rabljenega PTS10 (oglasevana cena 250 euro)..
mihaaa
 
Prispevkov: 89
Pridružen: To Maj 07, 2013 9:22 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a mihaaa » Po Nov 27, 2017 5:35 pm

Gude je sla :(, no ja pa drugic (boste verjetno itak vedeli po novem vprasanju :D)
mihaaa
 
Prispevkov: 89
Pridružen: To Maj 07, 2013 9:22 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a rapbit » To Jan 16, 2018 6:23 pm

Zdravo še z moje strani... prebiram forum o namiznih žagah in tudi sam malce raziskujem.. plan imam kupit namizno krožno žago ranga dewalt 745... bosh gts ali makita 2074 ...
1. sem opazil, da so v tujini nooorooo ceneje in sploh ne pomislim na drugo kot naročiti z recimo amazona.de... ? imate kake pomisleke?

2. in 3.-... nekaterih žag pri nas sploh ni.. in sicer... sledi 3. ... glasnost namiznih krožnih žag... ker bo to garažna delavnica v urbanem naselju probam biti malo solidaren do sosedov... vse naštete žage so okoli 100-110 decibelov... po raziskovanju in nekaterih mnenjih so bolj tihe opcije žag z INDUKCIJSKIM motorjem... po brskanju youtuba in ang forumov sem se zagledal v http://www.axminster.co.uk/axminster-ho ... w-ax943888
kolikor je meni znano se Axminister pri nas direktno ne dobi?
In pa ali veste kaj veš o tihih indukcijskih žagah ? mogoče katere se pri nas dobi z anormalne cene ? in pa pač na splošno odpiram debato na glasnost teh prenosnih malih žag... :) kolikor vem sta namizna žaga in sesalec ( katerega bom spravil v klet...) najglasnejši mašini... ( rezkarja ne bom imel...) ... drži?

Hvala ,
Miha
rapbit
 
Prispevkov: 15
Pridružen: Sr Feb 11, 2015 9:31 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a PZUFIC » To Jan 16, 2018 7:50 pm

PZUFIC
 
Prispevkov: 243
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 3:56 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a rapbit » To Jan 16, 2018 10:32 pm

Super hvala za dolg in izcrpen odgovor

Ma ja... Sem se malo brskal in zasledil precej simfanja cez tole axminister namizno zago... K sicer je cenejsa in neki malga tisja... Tko da se gibam nazaj k omenjenim zagam. Bosh makita dewalt...
Definitivno sem odprt se za kako mnenje in predlog konkretno kaksnega modela zage...

Sploh v okviru glasnosti... ali lahko pac predvidevam da je to nekako nekaj kar pac vzames v zakup ce zelis namizno krozno zago...

Ce lahko se to vprasam... Je razlika med zago ranga bosh gts10 in nastetimi... In enim nizjim rangom recimo bosh pts ki je skoral pol ceneje zelo ocitna in obcutna? V kvaliteti... Ne samih tehnicnih sposobnostih ....visine reza... razdalje od rezila..... Te so napisane...

Hvala in lp
rapbit
 
Prispevkov: 15
Pridružen: Sr Feb 11, 2015 9:31 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a PZUFIC » Sr Jan 17, 2018 6:30 pm

Glede glasnosti je definitivno tako, da če boš kupil žago z asinhronskim motorjem bo zelo verjetno tišja od žage s krtačnim motorjem.

Če imaš prostor za žago in je ne rabiš veliko prenašat/premikat potem bi ti svetoval, da kupiš kaj bolj mizarskega, glede konkretnih predlogov pa ti ne morem svetovati.

Glede ostalih omenjenih prenosnih žag boš veliko našel na prejšnjih straneh te teme, tako da če jih še nisi, ti predlagam da jih prebereš.

Takole na hitro pa, imel sem Bosch PTS10 in sedaj imam GTS10 XC in če mene vprašaš kakovost cene ne odraža. Res je, da je žaga grajena veliko bolj trdno kot njena hobi alternativa. Nekatere stvari so odlično narejene kot je recimo vpetje motorja in lista, ki je izvedeno s pomočjo stebrov in puš v primerjavi z PTS, kjer je izvedeno s tečajem, ampak žal druge stvari to zasenčijo. Voziček je imel ogromno zračnosti, pri PTS se je to dalo nastavljat pri GTS se praktično ne da. Površina mize je daleč od tega da bi bila ravna. Prečnemu rezu z vozičkom niha pravokotnost čela vzdolž reza. Sicer imam svoje drsnike vodil, vendar dvomim, da to vpliva na zadevo. Nastavitev višine razpornega klina brez orodja je fantastična, če bi seveda delovala. V klinu je narejena zareza s katero klin drsi "čez" vijak. Torej če potrebujemo površinski rez v teoriji zgolj potisnemo klin v nižjo pozicijo. V praksi pa se v zarezi nabere dovolj žaganja, da klinu prepreči, da bi dosegel spodnjo pozicijo in s tem je preprečen tudi naš rez. Da ne rečem, da je nevarno, ker prej ne preveriš potem pa ugotoviš, da deska drsi po vrhu klina. Če hočeš zadevo očistit je potrebno žago odviti s stojala, jo obrniti, odpreti pokrov, odvijačiti del notranjega ščitnika, odvijačit vijak, ki džri klin in zadevo očistit ter ponovno sestavit. K sreči lahko zaradi "kirurških" rok to naredim brez demontaže in odpiranja žage. Mogoče kvalitetno odsesavanje tole omili, prepreči pa verjetno ne.

V glavnem, če bi sedaj kupoval kaj v prenosnega bi verjetno pogledal še dražji model Makite. Običajno pa je tako,da moraš žago uporabljati, da odkriješ pomankljivosti in ogled v trgovini ni dovolj. V glavnem GTS10 hvalijo praktično povsod, zdaj pa ne vem ali je moja gnilo jajce, je jaz ne znam uporabljati ali pa pričakujem preveč.
PZUFIC
 
Prispevkov: 243
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 3:56 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a rapbit » Pe Jan 19, 2018 12:13 am

Hvala še enkrat za izčrpen odgovor! :)
ja sem prebiral teme od prej ja sicer, zato sem prišel tako daleč hehe :)

Jah prostora imam zeloooo malo... enojna garaža katero bom sicer malo podaljšal... načrt je narejen za vse kar si želim notri in je v milimetre hehe :) tudi način oz želja kaj točno bi delal ne opraviči da bi kupoval kaj več kot prenosno žago... mora biti majhna zaradi prostora, namenjena pa bi bila predvsem grobemu rezanju neobdelanega lesa na bolj obladljive kose, katere bi nato obdeloval ročno naprej... vseeno mi je kvaliteta pomembna, zato nebi kupoval Hofer Lidl žag... in želje kaj bi delal se bodo sigurno malo razširile in bi želel, da mi žaga to omogoča vnaprej...
plan je imet tudi tračno žago za razrez ""hlodovine""( rečmo raj večje kose polen...) do 25 30 cm premera ( tudi to raziskujem kaj ima smisel...) na dilce za nadaljno obdelavo... in ja ker sem praktično v centru Ljubljane moram tudi na sosedske odnose malo gledat... garaža se bo sicer še malo izolirala ... ah ja... imam še kar za premislit vidim... hvala za vse odgovore... brez premisleka bi vzel dewaltovo če nebi povsod slišal pritožbe kako glasna je.... :/
rapbit
 
Prispevkov: 15
Pridružen: Sr Feb 11, 2015 9:31 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a piki » To Jan 22, 2019 5:38 pm

razmišljam o prav taki žagi, kakršna je predstavjena v prvem postu te teme. A ima že kdo kako izkušnjo z njo? Ali po vsaj s kakim drugim Holzmann strojem. Saj vem, da he to made in China, samo.. kaj pa ni? :) prek ebaya ima ta ceno okol 250€, pri našem zastopniku pa je nekaj čez 350€. Se pa dobi zdaj od Metabo taka žaga za 200€, vendar ima le 216mm list. pa ta od holzmanna se nagne na obe strani pa prenos ima prek jermena. po specifikacijah se mi zdi torej ta boljš, samo ne vem pa kaka je Holzmann kvaliteta. upam da ni vse cigumigu
piki
 
Prispevkov: 6
Pridružen: To Apr 21, 2015 10:35 am

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mizarski stroji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov