Namizna krožna žaga

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a KleFaj » Sr Jan 04, 2017 12:45 am

Pravkar opazil, da se na bolhi prodaja PTS 10, če mogoče koga zanima...

http://www.bolha.com/stroji-orodja/obde ... 1483473993
KleFaj
 
Prispevkov: 13
Pridružen: So Feb 13, 2016 12:33 am

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a PZUFIC » Sr Jan 04, 2017 8:11 pm

KleFaj napisal/-a:Pravkar opazil, da se na bolhi prodaja PTS 10, če mogoče koga zanima...

http://www.bolha.com/stroji-orodja/obde ... 1483473993


Za ta denar se je po mojem mnenju ne splača kupovati, je bolje kupiti novo, saj je običajno vedno v akciji za 300 €, pa še garancijska doba je polna. Glede na moje laično mnenje, če seštejem ceno nove žage 300 € + štiri koleščka + OSB + les + drobni material bi bil po mojem ravno na 400 €, če ne celo pod.
PZUFIC
 
Prispevkov: 241
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 3:56 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a ahac » Po Jan 09, 2017 5:10 pm

Pozdrav družba in PZUFIC si morda že dobil novo žago?

Lp. Gašper
ahac
 
Prispevkov: 12
Pridružen: Sr Nov 26, 2014 1:37 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a PZUFIC » Po Jan 09, 2017 7:02 pm

Sem dobil ja. Saj ne rečem, da ni boljša kot PTS 10, ampak tako superiorna, kot je marsikje in tudi tukaj opisana se mi pa ne zdi. Pa da naštejem nekaj pozitivnih in negativnih lastnosti, ter primerjav s PTS 10:
 • + Miza je definitivno bolj ravna, kot pri moji PTS 10, ne bom pa rekel, da bolje nebi moglo biti.
 • + Vzporedni prislon je zelo masiven in kakor sem na hitro preveril, z vzporednostjo ni težav.
 • +/- Žaga v primerjavi s PTS 10 deluje veliko bolj masivno, posledično pa je tudi cca. 10 kg težja in kljub ročajem samostojno prenašanje ni ravno lahko opravilo, kar pa seveda ni težava, če imamo žago na mobilnem podnožju.
 • + Vijaki za nastavitev 90 in 45° na pravokotnem prislonu so glede na prve izkušnje odlična stvar.
 • + Nosilci motorja in prenosa so iz litega aluminija, torej ni nikjer nobene pločevine. Žaga navzgor in navzdol drsi po okroglih vodilih in ne na neke vrste tečaju kot pri PTS 10 in večini kitajskih žag. Nastavitev višine lista je izvedena preko zobniškega prenosa, posledično ni opaziti kakšnega zatikanja.
 • + Vzporedni podaljšek mize deluje masivno, ko ni blokiran ima sicer nekoliko zračnosti, vendar ta po blokadi izgine.
 • + Razporni klin je odlično izveden. S pravilnim prijemom ga brez težav porinemo pod nivo lista in obratno. Privit je na dokaj masivni nosilec in ne na mehko pločevino, kot je to pri PTS 10.
 • + Zaščitno kapo lahko odstranimo in namestimo v nekaj sekundah brez uporabe orodja.
 • - Puščica na vzporednem prislonu pri uporabi skoraj v celoti prekrije mm črte, razen tiste vsakih 5 mm, posledično je nekoliko težje nastaviti nekatere mere. Izdelava nove puščice(kazalnika) načeloma ni problematična.
 • - Utori v mizi so kot običajno T oblike, kar sicer samo po sebi ne predstavlja težave. Zgornji rob utora, ki je na nivoju mize je na nek nekonsistenten način zaobljen, kar daje na oko videz kot da utori niso ravno. Kljub vsemu, če preizkusimo s kotnikom nekako deluje, da je to zgolj optičen izgled zaradi precej neenakomerno zaokroženih robov in posledično majhne ravne površine.
 • - Vodila vozička so dobesedno katastrofa. Brez manjšega posega definitvno več kot 2-3 mm zračnosti. Pri PTS 10 so bili ob strani prisotni vijaki s katerimi si lahko načeloma nastavljal zračnost, tukaj tega ni in tudi v navodilih ni nič omenjeno kako se tega lotit. Vodila sta dva in sicer sestavljena iz aluminijastega C profila, ki je privijačen na mizo, na vozičku pa so plastična vodila T oblike. Na vsako C vodilo na mizi sta po dva plastična T vodila na vozičku privijačena eden za drugim, namesto, da bi bila 2 x po ena celota. Verjetno gre za varčevanje pri velikosti orodja za brizganje plastike. Torej karkoli se spravimo nastavljati je potrebno zagotoviti, da sta aluminijasta vodila vzporedna med seboj in z listom, kar nečaloma ni težko in je že v originalu ok. Zatakne pa se pri T delih na vozičku. Zagotoviti moramo namreč da so si vodila na nasprotnih straneh vzporedna, na pravi razdalji (da sploh lahko sedeta v C dela), da bo kasneje tudi voziček vzporeden glede na mizo in še, da sta oba dela, ki sestavljata posamezno vodilo, poravnana, kar je pa vse skupaj praktično nemogoče. Naj omenim še to, da ima vsako od štirih plastičnih T delov v aliminijastem C delu ogromno zračnosti. Dostop do vijakov plastičnih T delov je od zgoraj in se da zračnost načeloma delno odpraviti tako, da pri vstavljenem vozičku odvijemo vijake na eni strani ter pri ponovnem zategovanju na izvijač izvajamo tudi stransko silo. Zadevo bom poizkušal rešiti tako, da bom najprej 100 % poravnal C vodila na mizi, nato pa iz primerne plastike v enem kosu izdelal vodila za posamezen profil in sicer tako, da bo zračnost kar se da majhna. Nove dele vodil bom ohlapno montiral, namestil voziček, ga poravnal z listom, potem pa zategnil vijake. Še vedno pa se lahko zgodi, da bo stvar zategnilo do te mere, da bo nepremična.

Kako so narejena vodila vozička je razvidno iz eksplozijske slike tukaj.

Dejstvo je, da boljše prenosne žage verjetno ni (mogoče boljši še kakšen Mafell, samo je 2000 €), definitivno pa zanjo nebi dal 1000 ali celo 1300 €, kot zahtevajo nekateri trgovci v Sloveniji.
PZUFIC
 
Prispevkov: 241
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 3:56 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a ahac » Po Jan 09, 2017 9:46 pm

Primož hvala lepa za obširno obrazložitev. Me pa še zanima kako se odnese pri samem delu v mislih imam preciznost reza, ali se pri 2100 w že kar lepo pozna hitrost žaganja, kateri list si dobil zraven si morda nabavil še kakega drugege? Če imaš daljše deske kako je z rezom po dolžini je kaj zamika ali gre lepo po dolžini?

Če boš poskusil kakšne debelejše obdelovance rezat povej če kaj muči oz. zmanjša moč žage.
In ali misliš da bi se dalo naredit nova boljša vodila za voziček z manj zraka vmes da bi lepo tekla?

Hvala lepa.

Lp.Gašper
ahac
 
Prispevkov: 12
Pridružen: Sr Nov 26, 2014 1:37 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a PZUFIC » Po Jan 09, 2017 10:24 pm

Glede preciznosti kaj pa vem težko rečem, ker nisem še kaj veliko uporabljal. Ko sem nastavljal prislon na moj list, sem za test odrezal kos oplemenitene iveral plošče in kljub originalnemu vstavku okoli lista je bil rez praktično 100 % brez poškodb vrhnjega sloja. Tako, da recimo, da lahko iz tega sklepamo, da zadeva ne vibrira pretirano. Uporabljal sem že kar nekaj časa nazaj kupljen CMT "industiral fine cut-off" 40 zobi list. Za oznako bi moral prav na list pogledati, je pa prvenstveno namenjen razrezu vezane plošče in iverala, cenovno po spominu med 40 in 50 €.

Zraven pride precej tanek 24 zobi list. Z njim sem vzdolžno rezal hrast večjega premera (rezal sem v več korakih) in nisem opazil nobenih težav. Splošno bom rekel tako, da tudi pri PTS 10 z 1400 W nisem imel težav. Ampak treba je vedeti, da z 40 zobim listom vzdolžno rezanje ne bo najbolj učinkovito in hitro. Glede nato, da tega ne počnem profesionalno, mi tistih nekaj sekund zaradi morebitnega počasnejšega rezanja ne predstavlja nobene težave.

Glede vozička pa upam, da bom stvar uspel rešiti na že opisan način.
PZUFIC
 
Prispevkov: 241
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 3:56 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a asay » Sr Feb 01, 2017 11:34 pm

Pozdravljeni!

po prebiranju foruma in pregledu nekaterih drugih strani imam občutek da sta PTS 10 in GTS 10 XC za amatersko delavnico še vedno najboljša izbira?

Bi kdo predlagal kaj drugega v rangu 500-1000eur?

Želja je izdelava izdelkov iz masivnega lesa. Ne pričakujem 100% preciznosti kot pri žagi za par tisočakov, vseeno pa nekaj solidnega.

Mislim, da je še najbolj pomembno pri vsem skupaj, da je rez natančen.. Vodila se lahko popravi, mizo se lahko stabilizira in dogradi z malo večjo površino ipd.. Če je pa rez slab, pa verjetno to težko urediš (razen z dodatno obdelavo seveda).
asay
 
Prispevkov: 8
Pridružen: Pe Nov 04, 2016 11:40 pm

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a blaz » Pe Feb 03, 2017 9:02 am

Na kvaliteto reza pomojem vpliva:

1. Natančno poravnano rezilo oz. njegova os (da rezilo ne opleta)
2. Kvalitetno rezilo
3. Moč žage

Točko 1 lahko preveriš ko kupuješ žago, vendar zelo pomembno da je vodilo tudi poravnano z rezilom, sicer zadeva malo zgubi smisel.

Točka 2: Če nimaš kvalitetnega rezila in primernega za tip reza (dolžinsko, prečno) potem se tudi pozna pri kvaliteti reza

Točka 3: Če se bo žaga mučila ali pa celo ustavila potem se bo to poznalo tudi na rezu. Če imaš šibko žago si lahko precej pomagaš z tanjšimi rezili, ker žaga potrebuje manj moči da ga poganja.
blaz
 
Prispevkov: 74
Pridružen: Po Dec 22, 2014 11:13 am

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a dado986 » Sr Jul 12, 2017 1:09 pm

Pozdravljeni.

Prvič pišem na ta forum, tako da upam da ne prekinjam te teme preveč. Tudi sam trenutno iščem žago za domače hobi delo. Na njej bi razparal kak fosl, desko, zrezal kake utore in podobno. Trenutni projekti, ki mi padejo na pamet so polkne za okna, mogoče kaka otroška igrala in podobno. Skratka žaga za domači program, z možnostjo nastavljanja višine lista ter mogoče kota lista.
Trenutno gledam med naslednjimi modeli:
MAKITA 2704 http://www.makita.si/tool/21965/2704.html
DeWALT DW745 http://www.dewalt.com/products/power-to ... stem/dw745
BOSCH GTS 10 XC http://www.bosch-professional.com/si/sl ... 30400.html
METABO TKHS 315 M 3,1 WNB https://www.metabo.com/com/en/tools/saw ... 0103153100
BERNARDO TK 250 RN https://www.premzl-trade.si/novi-stroji ... -tk-250-rn

Sedaj kolikor vidim z Bosch žago je že nekaj izkušenj, zanima pa me ali ima kdo izkušnje še z ostalimi. Mogoče kdo še s katero žago, ki je nisem omenil in bi spadala nekje v ta cenovni razred (recimo med 500 in 1000 €). Za vsako mnenje bi bil hvaležen.
dado986
 
Prispevkov: 1
Pridružen: To Jul 11, 2017 9:54 am

Re: Namizna krožna žaga

OdgovorNapisal/-a Rwood » So Jul 29, 2017 10:02 pm

med prebirajem prispevka o krožnih žagah sem zasledil, da ste se razpisali tudi nekaj o zajeralnih žagah. Pa me zanima mnenje o zajeralni žagi RYOBI, ki jo nameravam nabaviti.
https://mtehnika.mercator.si/izdelek/15 ... ralna-zaga
Sicer sem izbiral med navedeno žago in pa žago Metabo KGS 254M, z listom enake velikosti, ki pa je dražja.
Sicer že imam krožno žago Ryobi RTS 1800, pa mi služi namenu.
Rwood
 
Prispevkov: 3
Pridružen: Po Maj 15, 2017 10:37 pm

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Mizarski stroji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov