Za začetek, "mojsterklemen" dobrodošel!
Kakor je že zapisano, za tanjše robne trakove z nanesenim lepilom je uporaba likalnika in primernega rezila za obrezovanje,najenostavnejša. Za obrezovanjev obstaja kar nekaj pripomočkov in možnih uporab mizarskih orodij.
Lepila za lepljenje so prav tako lahko različna, omenjeno Henklovo lepilo je tudi eno od njih, nekoliko nenavadno pa mi je, da je čas sušenja tako dolg.
Za domača dela je po mojem mnenju uporaba robnih trakov vseh materialov in debelin z nanesenim lepilom še najbolj primerna.
To velja tudi za ABS trakove, le delo z njimi je nekoliko bolj zahtevno. Nekdanji sodelavec, prav tako učitelj prakse, je 'izpilil' tehniko uporabe fena na topli zrak za lepljenje vseh vrst robov:
Nekaj časa sem to prakticiral tudi sam, pred slabim letom pa sem si naredil mizno verzijo po vzoru Magnuma:
Problem pri ABS-u je predvsem pri kvalitetnem obrezovanju, oziroma obdelavi okrogline na robu. Ta zahteva zelo majhen radij rezila (2mm) in veliko natančnost.
Seveda pa je najbolj udobna pot v kakšen Hobi center, kjer vse to naredijo na profesionalni robni lepilki, kar pa je lahko v primeru kakšnih poškodb doma, ali pa nekoliko 'zakalkuliranih' dimenzij precej stresno in zahteva veliko časa
Tako da je delo doma še vedno najbolj primerna varianta za nekoga, ki bi si želel pohištvo izdelati sam.