Med drugim se ukvarjam z restavriranjem starih britev (nekaj primerkov lahko vidite tu (vsaka je v svoji temi) , ponavadi ocistim rezilo in naredim nove rocaje,.. vse skupaj mi vzame par dni do en teden. Trenutno se lotevam ene meni zelo ljube. Ko sem jo kupil sem videl da ima pocen in nazaj lepljen rocaj (plastika), odlocil sem se da bom naredil nov rocaj iz ebenovine in bo potem britev tipi topi (rezilo je prakticno ze ok,.. mogoce malo poliranja). Problem nastane ker ima ta rocaj izbocen napis in ker hocem da bi bil rocaj tocno taksen kot originalen (oblikovno gledano) sem tuhtal da rocna izdelava ne bo najboljsa varianta... Po daljsem tuhtanju (z mojim omejenim poznavanjem podrocja) sem domislil da moram najprej prito do 3D modela potem pa to s CNC rezkarjem prenesti na les, ter rocno zakljuciti s finim brusenjem in poliranjem. Glede na vrednost te britve sem racunal da lahko porabim za rocaje cca 20 euro (brze materiala), ker ze sam 3D sken stane lahko tudi 10x vec, sem to misel opustil in se sam lotil izdelave modela,.. najprej sem mislil iz veliko fotografij z odprtokodnim programom 123d Catch narediti model, ampak sem po ene 5ih setih fotografiranja (vsakic cca 40 fotk) in vec poskusih izdelavem odela vrgel pusko v koruzo ter "tloris" polovice rocaja britve potrace-al v vektorsko obliko (za silo), ki sedaj caka da mi bo uspelo npr program Blender prepricati da mi naredi extrude efekt (za enkrat se neuspesno

)... ko bo model narejen (ki kljub casu ki mi ga pobira res po moje ni nic posebnega, pac descica dolocene oblike ki je spodaj ravna, navzgor zaobljena in ima na vrhu 4 crkovni izbocen napis) se bom lotil siziovega iskanja CNC rezkarja , rozno zakljucevanje bo seveda mala malca

. Se mere,.. rocaj britve je iz 2 prakticno enakih delov (razlika je ta da 1 ima napis drugi pa ne), mere so cca 15 x 1,5 x 0,4 cm, tako da pobirati ravno ne vem koliko materiala nebi bilo potrebno.
Kar me zanima je sledece:
- ali ima kdo kaj pojma o 3D modeliranju?
- ali kdo ve kje bi se dalo narociti izdelavo rocaja z omenjeno masinco (CNC rezkar)
- mogoce sek aksna ideja kako to narediti
Britev pa izgleda tako

oz, samo 1 polovica rocaja slikana iz vrha pa tako