Kar lahko narediš je, da neobdelano dilo prineseš v hišo in jo tam lepo sušiš nekaj dni/tednov. Potem jo grobo poskoblaš toliko da je ravna. Če je ravna lahko preveriš recimo na kuhinjskem pultu (predvidevam da je le-ta raven). Čez nekaj dni spet preveriš na pultu in če je ravna jo dokončno in fino poskoblašali obrusiš. Če ni ravna jo spet poskoblaš da postane ravna in spet sušiš v hiši. Sušiš jo tako da zrak lahko kroži okoli vseh stranic.
Za premaz maš več opcij. Ena je balzam za les od Samson Kamnik. Druga varianta pa je kombinacija mineralnega olja in čebeljega voska (razmerje 4:1). Mineralno olje malo pogreješ in v njem raztopiš čebelji vosek. Z to mešanico premažeš dilo, malo pustiš ležat, obrišeš in počakaš en dan. Postopek ponoviš dvakrat ali trikrat.
Ostala olja niso primerna za stik z živili ali pa lahko postanejo "žavtava".
Ko se dila znuca jo lahko spet poskoblaš ali obrusiš. Na vsake toliko lahko samo obnoviš premaz. Če dila smrdi od živil jo lahko sčistiš z limono in spet premažeš.
Pazi da dila po uporabi ne leži v umivalniku, da je suha in da ne leži mokra v kakem predalu ali položena na pult. Sicer se ti bo krivila. Če se ukrivi jo samo pusti kak dan da se posuši, naj kroži zrak okoli nje.
Za dilo za rezanje lahko uporabiš katerikoli les. Bolj primerni so listavci oz. trdi lesovi.
Mislim, da je to skoraj vsa znanost kar se tiče dil za rezanje.
