Gospoda Gewita sem na ZS še nekaj dodatno vprašal, pa ker mi je možakar temeljito in ažurno odgovoril in debate še ni konec, v prid foruma diskusijo selim sem.
Torej, v vašem primeru vosek(z bio parafin.oljem) na dilci ne naredi filma (da bi ga nož prerezal-kot npr.lak)? potem lahko razumem, da bi bil dodatek karnauba voska iz vidika povečanja trdote TOTALNO nesmiseln. (kar pa ne velja v primeru voskanja ladijskega poda:)
Kakorkoli, to da se reže po čelnem lesu, in se vlaken dejansko ne prereže, to mi je vse jasno. ampak mislim da pretiravate, ko pravite, da če režeš na vlakna ki so po dolžini, da se jih prereže do mere, da se naredi škoda- zato ker rezilo je dolgo, in sila rezila se razporedi po dolžini rezila, in ne dobiš efekta žaganja. do neke zanemarljive mere že. ampak saj tudi vrhunske firme ki delajo dilce ki jih ne sekaš po čelnem lesu, marveč po lični ploskvi http://www.rachelleb.com/images/2009/11/boos_block.jpg
V primeru nelepljene masivne deske, ja, se strinjam, preveč nanosov olja (še posebej če se ga v prvih nanosih ful redči:) bo les napihnilo in se bo krivila- ampak- kaj pa če je radialno rezana deska (resonančni les)?? to je težko dobiti, vem, pa vseeno. kaj mislite? dobra ideja, slaba ideja- ni računice $$ ? take deske take deske izdatna prepojenost z oljem ne bo krivila. kakorkoli, lahko pa zdaj bolj razumem, kako dodaek voska pomaga, da les hidrofobiramo s čim manj nanosi- in se seveda strinjam, da je za delovanje lesa bolje, da je man jnanosov bolje kot "več kot potrebno" nanosov. da ni "globinsko prenapit"

Lp!
Nejc