Nejc me je prosil da nekaj na to temo napisem
sam brusim kamne z diamantnimi DMT brusi. DMT brusi so relativno hitri, kar pomeni da so bolj agrsivni, v kolikor je jeklo zelo trdo lahko tudi krusijo (govorim o npr hrc 65).. sma brusim do grita 8000 in na koncu pas, kdaj tudi krom oksid (je abraziv) na pasu (nekateri imajo diamantne paste ali spreje), nozi so nabruseni da brijejo dlake na roki, a ponvadi niti ni pretirane potrebe za to

za brusenje britev uporabljam izkljucno vodobrusne kamne, imam japonske umetne kamne proizvajalca Naniwa, kamne uporabljam v regresiji 600, 1000, 3000, 5000, 8000 in 10000, na koncu uporabim s ejaponsk naranvi kamen s 4 razlicnimi slurry-ji,po mojih izkusnjahnaredi ta zadnji kamen ogromno razliko (kamen je tudi kar drag), po temu gr ebritev na pas (strop) brez abrazivnih pas,.. cca 100 potegov na vsako stran, ponavadi vec, dobro nabrusena britev brije dlage po roki "efortlessly" oz las ki ga drzis prereze v zraku (hair hanging test)
naniwa kamne uvaza pri nas , lastnik j efajn fant in ima dosti izkusenj z brusenjem nozev , zelo rad tudi svetuje... ce bo do kupoval je , nekaj na temo vodobrusnih kamnov je napisano tudi .
vazno je da je kamen kvaliteten (c edenar dopusca) in da je raven (predvsem je to vazno pri brusenju britev)
sam strojno nebi brusil, ce pa ze je treba paziti da se ne pregreje
vrteci se filc ali bombazni kolut je ti buffing wheel (oz masina buffer), uporablja se za poliranje (ponavadi bolj povrsin), paziti jetreba ker zelo rado kolo zagrabi, ce nimas prav obrnjenega gre v nogo, glavo ipd..
na bufferje se nanasa ali "greaseless compounds" ki so precej abrazivne in pa polishing compounds ki so za poliranje, od teh bi jaz za kovine uporabil: green (krom oksid), white (mislim da aluminijev oksid, za poliranje inoxa), rouge (za poliranje mehkejsih kovin), emery (bolj groba od prejsnjih 3)
upam da kaj pomaga

pri nas lahko dobite tudi kaksne polir paste za npr krom,.. v amerik je kar cislan Maas